Stoere Schildpadden training

De Stoere Schildpadden is een groepstraining voor kinderen van gescheiden ouders in de leeftijd 4 t/m 6 jaar.

De Stoere Schildpadden lijkt veel op de Dappere Dino’s training maar is aangepast op een jongere leeftijdsgroep in spellen, verhalen en opdrachten.

In 12 wekelijkse sessies leren kinderen  om te gaan met de (echt)scheiding van hun ouders. De training biedt ze een veilige omgeving zodat ze een scheiding én hun gevoel hierover beter gaan begrijpen. Ze worden bewust van hun ervaringen, en leren vaardigheden om met problemen rondom de scheiding om te gaan.

Het programma van de trainingenreeks ziet er als volgt uit:

  • Het kind en zijn of haar gevoelens (sessie 1-3)
  • Veranderingen in het gezin (sessie 4-6)
  • Leren omgaan met gevoelens en problemen (sessie 7-9)
  • Versterken van zelfvertrouwen en steun (sessie 10-12)

 

Steun aan elkaar

Het voordeel van een groepstraining is dat kinderen steun aan elkaar hebben. Zij ontdekken dat leeftijdgenootjes hetzelfde meemaken en iedereen in zijn eigen situatie moet wennen aan de veranderingen die bij een (echt)scheiding horen.

Spelend praten over gevoelens

Tijdens én na een scheiding hebben kinderen vaak last van gevoelens als verdriet, boosheid, onzekerheid en schuldgevoelens. In de training gebruiken we een handpop, creatieve materialen, spelletjes en boeken om op een speelse manier kinderen te helpen om hun gevoelens over de scheiding te herkennen en te verwerken.

Leren wat ze zelf wel of niet kunnen doen

Kinderen ontdekken het verschil tussen problemen die zij niet kunnen beïnvloeden en problemen waar ze wél iets aan kunnen doen. Zo helpen we kinderen realistische verwachtingen te hebben van de toekomst, en teleurstellingen te voorkomen.

Twee trainers

Bij de groepstraining zullen twee trainers aanwezig zijn.  Hiermee kunnen we alle kinderen veel persoonlijke aandacht en -begeleiding geven en zorgen we voor rust en structuur tijdens de groepssessies.

Onderzoek

De Stoere Schildpadden training is ontwikkeld door TNO in Leiden. Het is een training die is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen effectief programma uit de Verenigde Staten: The Children of Divorce Intervention Program. TNO heeft dit Amerikaanse programma aangepast en een pilot-study uitgevoerd naar de Nederlandse versie van de training.

De Stoere Schildpadden training is erkend als theoretisch goed onderbouwd in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.