Loading...

Elke ouder wil het beste voor zijn kind,
maar hoe moet dat bij een scheiding?

In 12 wekelijkse sessies leren kinderen van 4 t/m 6 jaar om te gaan met de (echt)scheiding van hun ouders. De training biedt ze een veilige omgeving zodat ze een scheiding én hun gevoel hierover beter gaan begrijpen. Ze worden bewust van hun ervaringen, en leren vaardigheden om met problemen rondom de scheiding om te gaan.

Meld je kind aan voor een training!

Aanmelden
Aanmelden

Geef je kind extra steun

Een scheiding zorgt vaak voor veel spanning en onzekerheid bij kinderen. Als ouder heb je het vaak al druk genoeg met de veranderingen die een scheiding met zich mee brengt. Het kan dan lastig zijn om je kind voldoende te ondersteunen. Met deze training geef je je kind extra steun en een plek waar je kind spelenderwijs zijn of haar eigen gevoelens kwijt kan. Uiteraard blijven verhalen van kinderen binnen de groep.

Geef je kind extra steun

Een scheiding zorgt vaak voor veel spanning en onzekerheid bij kinderen. Als ouder heb je het meestal al druk genoeg met de veranderingen die een scheiding met zich mee brengt. Het kan dan lastig zijn om je kind voldoende te ondersteunen. Met deze training geef je je kind extra steun en een plek waar je kind spelenderwijs zijn of haar eigen gevoelens kwijt kan. Uiteraard blijven verhalen van kinderen binnen de groep.

Meer inzicht in gedachtes en gevoelens van je kind

Als ouder wordt je goed op de hoogte gehouden van wat je kind tijdens de training doet en meemaakt. Je ontvangt online nieuwsbrieven met uitleg over de thema’s die tijdens de training worden besproken en bij een informatiebijeenkomst kun je je vragen stellen. Ook krijgen kinderen een werkblad mee waar ze in een thuissituatie samen met jou een oefening kunnen maken. Hierdoor krijg je meer inzicht in de gedachtes en gevoelens van je kind.

Meer inzicht in gedachtes en gevoelens van je kind

Als ouder blijf je gedurende de training goed op de hoogte van wat je kind doet en meemaakt. Je ontvangt online nieuwsbrieven met uitleg over de thema’s die tijdens de training worden besproken en bij een informatiebijeenkomst kun je je vragen stellen. Ook krijgen kinderen een werkblad mee waar ze in een thuissituatie samen met jou een oefening kunnen maken. Hierdoor krijg je meer inzicht in de gedachtes en gevoelens van je kind.

Een sterker en gelukkiger kind

Bij een scheiding maken kinderen vaak grote veranderingen mee, zoals een verhuizing of het kennismaken met een stiefouder. Met deze training help je je kind om met problemen rondom een scheiding om te gaan en zich op een gezonde manier zich aan te passen aan een nieuwe situatie. Zo zorgen we samen voor een sterker en gelukkiger kind dat ook na een scheiding weer goed in zijn vel zit!

Een sterker en gelukkiger kind

Bij een scheiding maken kinderen vaak grote veranderingen mee, zoals een verhuizing of het kennismaken met een stiefouder. Met deze training help je je kind om met problemen rondom een scheiding om te gaan en zich op een gezonde manier aan te passen aan een nieuwe situatie. Zo zorgen we samen voor een sterker en gelukkiger kind dat ook na een scheiding weer goed in zijn vel zit!

Inhoud van de groepstraining

Steun aan elkaar

Het voordeel van een groepstraining is dat kinderen steun aan elkaar hebben. Zij ontdekken dat leeftijdgenootjes hetzelfde meemaken en iedereen in zijn eigen situatie moet wennen aan de veranderingen die bij een (echt)scheiding horen.

Spelend praten over gevoelens

Tijdens én na een scheiding hebben kinderen vaak last van gevoelens als verdriet, boosheid, onzekerheid en schuldgevoelens. In de training gebruiken we een handpop, creatieve materialen, spelletjes en boeken om op een speelse manier kinderen te helpen om hun gevoelens over de scheiding te herkennen en te verwerken.

Leren wat ze zelf wel en niet kunnen doen

Kinderen ontdekken het verschil tussen problemen die zij niet kunnen beïnvloeden en problemen waar ze wél iets aan kunnen doen. Zo helpen we kinderen realistische verwachtingen te hebben van de toekomst, en teleurstellingen of pijnlijke situaties te voorkomen. Ook leren ze met behulp van spelletjes om meerdere oplossingen te bedenken voor een probleem.

Twee trainers

Bij de groepstraining zullen twee trainers aanwezig zijn. De hoofdtrainer heeft de gespreksleiding en zorgt voor de uitvoer van het gehele programma. De co-trainer ondersteunt de hoofdtrainer en betrekt alle kinderen bij het groepsproces. Hiermee kunnen we alle kinderen veel persoonlijke aandacht en -begeleiding geven en zorgen we voor rust en structuur tijdens de groepssessies.

Onderzoek

De originele naam van de groepstraining die wij uitvoeren is Stoere Schildpadden. De Stoere Schildpadden training is ontwikkeld door TNO in Leiden. Het is een training die is gebaseerd op een wetenschappelijk bewezen effectief programma uit de Verenigde Staten: The Children of Divorce Intervention Program. TNO heeft dit Amerikaanse programma aangepast en een pilot-study uitgevoerd naar de Nederlandse versie van de training.

De Stoere Schildpadden training is erkend als theoretisch goed onderbouwd in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Programma

Duur: 12 sessies. Het programma van de trainingenreeks ziet er als volgt uit:

  • Het kind en zijn of haar gevoelens (sessie 1-3)
  • Veranderingen in het gezin (sessie 4-6)
  • Leren omgaan met gevoelens en problemen (sessie 7-9)
  • Versterken van zelfvertrouwen en steun (sessie 10-12)

Locaties en Data

Kesteren

Adres: Kruiscentrum, Torenstraat 3 Startdatum: 30 november 2016 Trainingsdag en tijd: Woensdag 13:30 – 14:30

Voorburg

Ben je benieuwd wanneer de eerstvolgende training in Voorburg start? Neem dan snel contact met ons op! Zodra wij een aanmelding krijgen starten we zo snel mogelijk een groep.

Vragen over de training?

Wil je meer weten over de training? Bel dan gerust naar 06 24 26 69 47, vul het contactformulier in of stuur een verzoek in om terug gebeld te worden.

Aanmelden

Meld je kind nu aan

Geef je kind een steuntje in de rug, zodat je kind weer écht kind kan zijn.
Aanmelden

Veel gestelde vragen

De training is voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Op zoek naar een training voor kinderen van een andere leeftijd? Neem dan contact met ons op.
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat deze training effectief is in het voorkomen en verminderen van problemen bij kinderen, zoals emotionele- en gedragsproblemen. Dit bleek uit rapportages van de kinderen zelf, de ouders en leerkrachten.
Kinderen zijn positief over de training. Ze vinden het leuk om mee te doen, ze maken vrienden en weten nu het verschil tussen kinderen- en grote mensen problemen.

“En Sam de Schildpad is heel lief!”

Ouders merken op dat kinderen positief veranderen. Ze zien dat hun kinderen vrolijker worden en makkelijker praten over hun gevoelens en moeilijke onderwerpen rondom de scheiding.
Nee, de training kan alleen in zijn geheel, dus alle 12 sessies, gevolgd worden. Dit is belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwde omgeving voor de kinderen. Gemiste sessies kunnen niet worden ingehaald.
Er kunnen maximaal 6 kinderen deelnemen aan deze groepstraining. Bij minimale deelname van 3 kinderen kan de groepstraining doorgaan. Mochten er meer dan 6 aanmeldingen zijn, dan kunnen we een tweede groep starten.
Voor kinderen van 6 t/m 9 jaar hebben we ook een groepstraining. Daarnaast geven we ook individuele begeleiding aan kinderen van gescheiden ouders. Neem contact met ons op voor meer informatie. We denken graag met je mee!

Meld je kind aan voor een training!

Aanmelden
Aanmelden